top of page
Sök
 • Skribentens bildPeter M. Eronson

Julöl i sista minuten

Nu är det tre dagar kvar tills Systembolaget stänger för julledighet (lördagen är sista dagen) så därför tänkte jag tipsa om några av mina favoriter i år så att det blir lättare för dig att välja.


FÖR DIG SOM VILL TA DET LITE LUGN

Här tänker jag mig julölen som är lite lättare i alkoholhalt men fortfarande full av smak. Perfekta till julbordets läckerheter.


 • Ocean Midvinter , 4,9 % – en mild med tydlig knäckighet och en fin rostad ton.

 • Nils Oscar Mild Winter Ale, 4,2 % – detta en mild men med mindre rostade toner. Här är det istället knäckigheten som är det dominerande.

 • BrewDog Santa Paws, 4,5 % – en personlig favorit varje år. Ölstilen är en svag skotsk ale (80 shilling) där fokus ligger på en vinös och torr maltighet med tydliga toner av torkad frukt.KLASSISKA JULÖL I DEN BRITTISKA SKOLAN

Eftersom jag älskar brittiska ölstilar så faller jag oftast för dessa även när det närmar sig jul. Dessa är inte bara tydligt maltiga utan har även en underbar fruktighet från jästen som drar åt apelsinmarmelad och stenfrukt.


 • Jämtlands Julöl, 6,5 % – Klassikern som har funnits i Systembolaget julölssortiment sedan 1997. Stora smaker av knäck, torkad frukt och apelsinmarmelad.

 • St Peters Winter Ale, 6,5 % – Kraftfull brittisk strong ale men med en tydlig humleprofil som drar åt citrus. Frisk men ändå mustig.

 • Fuller’s Old Winter Ale, 5,3 % – Knäckigt maltig och härlig fruktighet som drar åt apelsin och persika.

 • Fuller’s Winter Brew, 6,3 % – Underbart karamellig med en hint av rostat bröd.

DET KRYDDIGA JULÖLET

I min värld ska en riktigt julöl vara kryddat med julkryddor annars kan det egentligen vara ett öl som sälj när som helst på året. Men i Systembolagets sortiment finns det bara ett kryddöl som håller måttet.


 • Mysingen Midvinterbrygd, 6 % – Denna underbara brygd dricker jag många av varje år. Den underbart balanserade kryddighet av vanilj, apelsin och kummin ackompanjeras med subtil rökighet som gör den perfekt både till maten och i ensam majestät.

ATT NJUTA AV FRAMFÖR BRASAN

Sist men synnerligen inte minst har vi de lite mer tyngre ölen som helst bör avnjutas framför brasan eller helt enkelt i lugn och ro. Kanske med lite nötter eller en marsipangris.


 • Hibernation Ale, 8,7 % – Tung maltkropp med mycket knäck och torkad frukt. Även en fin humlekaraktär som balanserar fint.

 • Aass Juleöl Vellagret 9 % – Årets stora överraskning. En wee heavey/barley wine med mycket torkad frukt, knäck och karamell.

 • N’ice Chouffe, 10 % – Belgaren på storflaska (75 cl) som lätt kan delas mellan flera personer. Stor fruktighet och nästan en väldigt fyllig munkänsla. Torkad frukt och lite kanel.

 • Gouden Carolus Christmas, 10 % – Den som gillar lakrits och stjärnanis kommer inte bli besviken. Kraftigt söt smak men kryddorna balanserar fint så att det inte blir sliskigt. Stor fyllig kropp. Kan avnjutas under lååååång tid.


GOD JUL PÅ ER!

140 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga upp noveller då och då. Skriv gärna och säg vad ni tycker. Denna

Comments


bottom of page