top of page
Sök
Skribentens bildPeter M. Eronson

Julkalender med Peter M Eronson & Double Bastard: Lucka 1-4

Uppdaterat: 6 dec. 2018


Jag (Peter Eronson) & Double Bastard har tillsammans tänkt fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre.

Det är en objektivt korrekt (ja nästan till 100% iaf…) lista över de öl som förtjänar ”modern klassiker”-status. För att uppnå detta ska ölet kanske ha varit först, eller banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. OBS! Följande "Luckor" har redan lagts upp på min och Double Bastards Facebook- och Instagramsidor. Kom på att jag glömde lägga upp det här på hemsidan också så nu kommer 4 luckor på raken.


Lucka 1: Lundgrens Lager


Det äldsta ölet i vår serie är Lundgrens Lager från ett av Sveriges pionjärbryggerier Kungsholmens Kvartersbryggeri (senare Tärnö och Nils Oscar). Ölen Lundgrens Lager och Kungsholmens Kalasöl kom strax efter öppnandet 1996. Skaparen, Håkan Lundgren, var också en av grundarna bakom Svenska Ölfrämjandet (1985) och en av initiativtagarna till Svenska Hembryggarföreningen.


Lundgrens Lager var ett banbrytande öl som fungerande som en ögonöppnare för ölintresserade i mitten och slutet av 90-talet.


Kunde ett svenskt öl smaka så här? Eller framförallt, kunde ett svenskt lageröl smaka såhär? Håkan Lundgren hade skapat ett lageröl som var rikligt humlat med amerikanska humlesorten Cascade, som (om vi minns rätt) var den enda moderna humle som gick att få tag på i Sverige i mitten av 90-talet. Det var således ett av de allra första svenska ölen med humle från nya världen. Ölet inspirerade mängder med hembryggare och de som skulle komma att starta nya svenska bryggerier.

Lundgrens Lager har inte funnits på många år och hade troligen inte höjt så många ögonbryn 2018. Men det var ett revolutionerande öl när det kom och det inspirerade många. R.I.P.




Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned.'


Lucka nr 2: Brewski Mangofeber DIPA


Marcus Hjalmarsson tog öl-Sverige med storm på En Öl & Whiskymässa i Göteborg 2014 när han serverade fantastiska humledrivna öl under namnet High Nose. Kort därefter gick han solo under egna varumärket Brewski och lanserade tidigt en dubbel-ipa smaksatt med Mango. Ölet fick namnet Mangofeber och en modern svensk ölklassiker var född!


Mangofeber blev en enorm succé och följdes av en rad andra frukt-ipor från Brewski. Det är helt uppenbart att Brewski satte igång denna trend i Sverige, flera andra svenska bryggerier hakade på och lanserade mango-ipa och andra frukt-ipor. Få andra har dock lyckats få till smakerna lika bra som Brewski och den enorma framgången håller nu på att exporteras - Mangofeber bryggs sedan en kort tid tillbaka i USA för den amerikanska marknaden. Svensk Synd, Abba, Absolut och snart Mangofeber?

---------

Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).



Lucka nr 3: Bedarö Bitter

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned.


Nynäshamns Ångbryggeri är ett av Sveriges äldsta mikrobryggerier som grundades 1997. Det första öl de bryggde var just Bedarö Bitter och bryggarna själva kunde nog knappast ana vilken genomslagskraft den skulle få på den svenska ölscenen 10 år, ja till och med 20 år, senare. Bedarö Bitter var ett öl utan jämförelse bland svenska öl när den dök upp i slutet av förra seklet. Denna bärnstensfärgade bitter var proppfull med härlig citrushumle i form av cascade och chinook. Två humlesorter som tog allas smaklökar med storm under den här tiden. Även om ölet heter bitter så var den mer lik en APA så därmed är det ingen överdrift att säga att Bedarö Bitter var Sveriges första APA och första ”humlebomb” (med dåtidens mått mätt).


Lasse Ericsson, bryggare och en av grundarna till Nynäshamns Ångbryggeri berättar vidare: ”Vi var ju helt uppslukade av brittiska ales på den tiden då vi drev Hagges Bärsklubb. Första varianten av Bedarö blev till I Bärsklubbens kök, i en kastrull med blått liggunderlag som isolering. Vi fick tag I amerikansk humle som var så galet mycket mer aromatisk om vi jämförde med de traditionella brittiska humlesorterna och Bedarö blev den där "cross over" alen vi var ute efter - brittisk maltbas med amerikansk humle. Vi tyckte att vi hade bryggt ett fantastiskt öl men reaktionen från de som provade Bedarö för första gången var väl inte så rolig att få. Den togs emot som ett extremt öl och på tok för beskt, i princip odrickbart.”


Bedarö Bitters stora genomslag kom 2001 då det började säljas på Systembolaget, men då bara som privatimport. Men 2007 (vi är lite osäkra med året här) blev Bedarö Bitter det första ölet som sålde så pass bra i beställningssortimentet att det kvalade in i det fasta sortimentet. Först var det bara på de tre största bolagen i landet men sedan dök den allteftersom upp på allt fler och sedan 2009 finns Bedarö Bitter på de flesta Systembolag runt om i landet.


”Men det fanns tillräckligt många ölintresserade I sverige och ryktet om ett nytt svenskt öl spreds”, berättar Lasse. ”Bedarö fick trogna fans och tillslut tog den sig hela vägen från privatimport till fasta sortimentet på Systembolaget, det var stort. Idag brukar Bedarö omnämnas som ett bra balanserat öl som är lätt att para ihop med all sorts husmanskost.”


Bedarö Bitter har under sin 21-åriga historia samlat på sig många fans och det är flera profiler i ölbranschen som klassar den sitt favoritöl. Den anrika ölkrogen The Rover i Göteborg har haft den på fat sedan nystarten 2006 (och ja den finns fortfarande kvar). Det är det enda ölet som alltid funnits på The Rover.

Så alla humleentusiaster därute har mycket att tacka Bedarö Bitter och Nynäshamns Ångbryggeri för då det var detta öl som banade vägen för den våg av IPA, APA och mikrobryggerier som skulle komma. --------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).


Lucka nr 4: Jämtlands Julöl

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned. Då var det dags att ta sig an julkalenderns första julöl. Jämtlands Julöl är utan tvekan ett av Sveriges mest betydelsefulla öl när det kommer till den svenska bryggerirevolutionen. När det lanserades första gången 1997 (!) var det ett av de första svenska julölen som var bryggd som en ale. Ett mycket välkommet tillskott bland de annars slentrianmässiga julölen. Receptet är i stort sett oförändrat sedan 1998. Jämtlands Bryggeri berättar här mer om den tiden:


”Bryggeriets första julöl bryggdes redan 1997, men det receptet skilde sig från det nuvarande. Det var först året därpå som det fick sin slutgiltiga form (frånsett några små justeringar de första åren). Julölen som annars förekom på den tiden var i allmänhet de stora bryggeriernas standardöl med lite extra socker och färg, d.v.s. i botten en ljus lager. Jämtlands Julöl var en ale som bryggdes med fyllighet och smak i åtanke, och det slog väl an som festlig juldryck.”


Det var inte bara det att Jämtlands Julöl var en ale utan den var även generöst humlad med dåtidens mått mätt. De såg också till att konsumenterna blev mer vana vid humle i julölen vilket banade vägen för andra mikrobryggerier att göra detsamma. I dag tillverkar även de större bryggerierna mer humledrivna julöl.


Jämtlands Julöl kammade också hem högsta betyg i medias julölsprovningar år efter år och vann även Svenska Ölfrämjandets julölsprovningar flera år i rad. Jämtlands

Julöl blev således det första hantverksöl som media skrev mycket och positivt om. Det blev därmed en inkörsport till hantverksöl för många. Detta märktes tydligt i mitten av 2000-talet då Jämtlands Julöl var ett av få öl från svenska mikrobryggerier (och ja då fanns det flera) som konsumenterna köpte hela backar av, istället för enstaka flaskor. --------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).


565 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga...

Comments


bottom of page