top of page
Sök
Skribentens bildPeter M. Eronson

Julkalender med Peter M Eronson & Double Bastard: Lucka 13


Lucka nr 13: DUGGES HIGH FIVE!


Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned.


Dugges Bryggeri har med två öl (vår maxgräns) i den här serien. Vi inledde med Avenyn Ale och nu har turen kommit till ipan Dugges High Five som kom i april 2007 och som därmed är ett av två tidiga Duggesöl som fortfarande är i produktion. Anledningen att vi tar med detta öl är att High Five ihop med Holy Cow (en mera maltig och karamellig IPA) och Bollox! (en tung IPA fullproppad med centennial, som var en väldigt populär humlesort vid den här tiden) var helt banbrytande runt 2006–2008 när det gäller riktigt humlig amerikansk IPA och att dessutom göra det riktigt bra. Oppigårds var i samma veva framgångsrika med sin fina Indian Tribute, men med Dugges fokus på amerikansk IPA får man nog säga att Dugge satte stilen i Sverige.


Ölprofilen Magnus Bark beskriver sin syn på ölet: ”Åren kring 2007–08 hängde jag en hel del på Oliver Twist i Stockholm, där jag drack hyfsat färsk amerikansk IPA och DIPA. Inget liknande fanns i Sverige. Förrän våren 2008 då, Dugges släppte den andra versionen av ”High Five!", en förbättrad version av "Provbrygd 3-2007": Här fanns plötsligt den explosion av beska, grapefrukt och citrusskal som jag drömt om. Beställde en låda via privatimport. Jag fick vänta över månad och det var jättedyrt med den tidens mått, Men det var det värt! Det tog flera år innan de andra svenska bryggerierna var ikapp”.


Mikael Dugge Engström berättar mer: "Idén till High Five var inspirerad av west coast ipor som då började importeras från USA. Vi ville få fram mycket fruktig humlearom och torrhumlade med ”stora” mängder amerikansk humle. Vi använde fem olika sorters humle med hög alfasyra. Därför heter den High Five och den var ganska extrem med svenska förhållanden mätt. Men humlemängden är väl ungefär en tiondel av vad vi använder till våra välhumlade öl idag.”

Mikaels citat beskriver humleutvecklingen på ett bra sätt, det som ansågs som humligt 2007 skulle vara väldigt försiktigt humlat 2018. För att hänga med i smakpreferenserna har High Fives recept därför gradvis förändrats sedan 2007. High Five är sannerligen en modern klassiker som var med och satte amerikansk IPA på den svenska bryggerikartan.

--------- Definition och avgränsning: Vi listar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).

115 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga...

1 Comment


Benny Brockmark
Benny Brockmark
Jan 13, 2019

Tack för en mycket bra föreläsning igår , 12 jan., på Haket i Göteborg. Det var jag som satt nära dig och som prickade in Köstritzer Schwartzbier. När jag nämnde att detta öl var Goethes favorit nickade du instämmande. Men hur visste jag det? Idag när jag tog fram din bok, Öl, malt, humle, jäst och vatten, i mitt ölbibliotek och slog upp sidan 78 förstod jag varför. Det blir förhoppningsvis en resa till Thüringen i augusti. Bryggmästaren i Apolda har jag tidigare träffat och förhoppningsvis blir det en orgelkonsert med Bach-musik. - Många maltiga hälsningar från Benny Brockmark. Ölprovare sedan 12 april 1985.

Like
bottom of page