top of page
Sök
Skribentens bildPeter M. Eronson

Peter Eronsons & Double Bastards Julkalender - En summering





Här kommer en kort summering av ölen i vår julkalender listade i kronologisk ordning. Tack till alla bryggare och ölprofiler som bidrog med citat. Och tack för att ni orkat läsa våra långa texter (10 000 ord totalt) och för alla fina kommentarer.

Det har varit riktigt kul att göra detta och det har varit både lätt och svårt. Vi har varit överens om i princip samtliga öl, ett par öl har vi fått diskutera och argumentera för på olika sätt innan vi bestämde oss. Det som har varit svårt är avgränsningen - att välja bort öl. Vi hade ytterligare ett antal öl som var med på bruttolistan. Det finns bryggerier som har släppt fler än två klassiska öl men vi satte två öl per bryggeri som gräns för att få in fler bryggerier. Det finns bryggerier som varit centrala och banbrytande i den svenska hantverksölutvecklingen och som vi har velat ha med - men där vi har haft svårt att hitta ETT specifikt öl. Visst borde Mohawk, Skebo, Malmö Brewing, Ölands Gårdsbryggeri, St Eriks, tidiga Wisby, Nya Carnegiebryggeriet etc. ha varit med.

Vi får se, kanske kommer det en utökad lista i en annan form…


Gott Nytt År!


1994: Källefalls Bryggeri – Källefall Pale Ale

Pionjären. Sveriges första alebryggeri (1993) och startskottet för den svenska hantverksbryggarvågen. Plantskolan för Sveriges viktigaste bryggare Patrick Holmqvist.

1995: Gamla Stans Bryggeri – Gamla Stans Färsköl

Sveriges första bryggpub gjorde det första grumliga ölet och satte benämningen ”färsköl” på etiketterna. I dag hade ölet kallats kellerbier. Grundaren Jan Stenbeck, fick förbudet att brygga och servera öl i samma lokal hävd.

1996: Kungsholmens Kvartersbryggeri Lundgrens Lager

Ögonöppnaren. Den förskräcklige snömannen gav oss Sveriges första banbrytande lageröl och kom att bli inspirationskälla för många.

 

1996: Jämtlands Bryggeri - Hell

Revolutionerande lageröl och mångfaldig prisvinnare. Var under flera år det mest humlade lagerölet i Sverige och kom att bli typexemplet för modern lager och fick många fans.

 

1996: Nils Oscar God Lager

En tidig klassiker. Den självklara bryggan för många som tog sin in i hantverksölens värld. Under flera år Sveriges mest sålda hantverksöl och fortfarande Nils Oscars mest sålda öl.

 

1997: Nynäshamns Ångbryggeri Bedarö Bitter

Det första ölet från ett av de viktigaste svenska bryggerierna. Kultölet med extremt lojala fans och ett favoritöl hos många i branschen. En av de första USA-inspirerade alen.

 

1997: Jämtlands Bryggeri - Jämtlands Julöl

Banbrytande julöl. Det första hantverksölet som det skrevs mycket om i media. Under några år en ständig vinnare i julölsrecensioner och julölstävlingar. Fungerade som inkastare till hantverksöl.

 

1998: Nils Oscar Company – Nils Oscar Julöl

Först med mycket: första barley winet, första premiumprissatta ölet och första årgångsölet med olika recept varje år. Med 49 kr för 50 cl visade Nils Oscar att bra öl med bra råvaror helt enkelt kostade mer.

 

1999: Grebbestad Bryggeri – Lunator

Denna klassiska dubbelbock från -98 är Sveriges första ”event-/storytelling”-öl och en av de tidiga årgångsölen. Bryggs en gång om året vid årets första fullmåne.

2002: Slottskällans Bryggeri – Imperial Stout

Sveriges andra imperial stout men den första som var rejält rostad. Ett av de första ölen med årgångsmarkeringar på flaskorna. Kronan på verket från bryggeriet som introducera många ölstilar i Sverige.

2004: Närke Kulturbryggeri – Örebro Bitter

Kultölet med många lojala fans. Fanns bara på krogar och mässor från bryggeriets start, men lanserades som ett begränsat parti på Systembolaget 2015, då det sålde slut direkt.

 

2004: Oppigårds Bryggeri - Golden Ale

Ölet som startade allt för Oppigårds Bryggeri och som gjorde dalabryggeriet till ett av de viktigaste bryggerierna i den moderna svenska ölrevolutionen. Totalt sett den mest populära svenska alen de senaste 15 åren.

 

2005: Dugges Bryggeri – Avenyn Ale

Dugges start och flaggskeppsöl. Kom att representera en ny typ av ale i Sverige. Symbolölet för den göteborgska ölkulturen och västkustens egna Sierra Nevada Pale Ale.

 

2005: Närke Kulturbryggeri - Stormaktsporter/Kaggen

Old money pre-pastry imperial stout & världens första vita val. Mytomspunnen och svåråtkomig. Har 3 varianter på Ratebeer top 50-lista över världens bästa öl.


 

2007: Dugges Bryggeri - High Five!

Banbrytande explosion av beska, grapefrukt och citrusskal. Ett av de allra första ölen inom riktigt humlig amerikansk IPA. Ölet var med och satte stilen i Sverige.

 

2007: Nynäshamns Ångbryggeri Bötet Barley Wine

Ett av de tidiga barley winen och den tolkning som kom att bli mest uthållig, symbolisk och älskad. En favorit hos många och ett utmärkt lagringsöl. Vunnit pris som världens bästa BW i World Beer Cup.


2007: Oceanbryggeriets Göteborgsporter

Ölet som gjorde portern populär igen i porterstaden Göteborg. Lanserades 2007, över 30 år efter att berömda Carnegie Porter slutade att bryggas i staden. En av få porters i Sverige som varit uthållig.


2009: Oppigårds Bryggeri - Amarillo

Ett av de tidiga ölen som blev en rejäl försäljningshype och som är kvar på topplistan över Sveriges mest sålda hantverksöl, många hembryggares favoritöl att klona. Mångas ingångsöl till humliga öl.


2012: Brekeriet Cassis

Genombrottsölet från världsunika Brekeriet som satte Skåne på ölkartan. Det enda ölet från starten som fortfarande är kvar. Ölet har gått från brettöl på ståltank till ett blandkulturöl på ekfat.


2012: Omnipollo Nebuchadnezzar

Ett av Sveriges första dubbel-ipor med fokus på en kraftig humlekaraktär och nedtonad maltighet. Lanserades 2012 och blev en inspirationskälla till många svenska dubbel-ipor framöver.


2014: Brewski Mangofeber DIPA

Ölet som introducerade frukt i IPA, fick mängder med efterföljare och gjorde Brewski internationellt eftertraktade. Nu det första svenska ölet att licensbryggas i USA för den amerikanska marknaden.

 

2014: Stigbergets West Coast IPA, aka ”Måsen”

De moderna svenska ipornas IPA – West Coast IPA från Stigbergets Bryggeri, aka ”Måsen”. Stigbergets mest sålda öl har kommit att bli en naturlig go-to-IPAn för många.

 

2015: Omnipollo - Noa Pecan Mud Cake

Omnipollos flaggskepp inom deras pastry stouts och ölet (bourbonvarianten) rankas som världens bästa pastry stout på Ratebeer. Finns på nästan alla Systembolag. Förde in dessertbakningen i ölbryggningen.


2016: Stigbergets Bryggeri – GBG Beer Week 2016

Det första GBG Beer Week-ölet satte NEIPA (New England India Pale Ale) på kartan i Sverige. Ledde till en våg av Neipa från bryggerier och hembryggare. Satte även Stigberget och Göteborg på ölkartan.

 

503 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga...

Comentarios


bottom of page