top of page
Sök
  • Skribentens bildPeter M. Eronson

Peter Eronsons & Double Bastards julkalender - Lucka 14

Lucka nr 14: Oppigårds Golden Ale

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned. --------- Nu har det dags för det andra (vår maxgräns) och sista ölet från Oppigårds och det blir ingen mindre än det ölet som startade allt för bryggeriet i Dalarna – Oppigårds Golden Ale. Den bryggdes första gången när bryggeriet startade 2004 och finns fortfarande i deras sortiment. Dessutom är det totalt sett Oppigårds mest sålda öl och ser man på aggregerad försäljning så är Golden Ale den mest populära svenska alen de senaste 15 åren. En given klassiker.

Golden Ale är inspirerad av den brittiska ölstilen med samma namn vilket Björn Falkeström, grundare och VD för Oppigårds berättar mer om här: ”Vi åkte till England 2002 och såg britterna servera Golden Ale för att möta konkurrensen från kontinentens industriöl. Vi åkte hem och kokade ihop en egen variant. Å det gör vi fortfarande”.

Det har också varit inkörsport för konsumenter som vill ta steget från lageröl, kanske också vill prova på något svenskt hanverksbryggt men ändå inte vill ha allt för beskt eller för humligt. För i Golden Ale är det snarare den fina balansen mellan en ljus kexliknande maltkropp som balanseras av en örtig lagom humlighet från East Kent Goldings och Cascade. Ett lättdrucket öl och ett fint matöl som älskas av många.

Den finns på de flesta Systembolagsbutiker runt om i landet och den är också väldigt prisvärd (19,90 kr) i likhet med alla Oppigårds öl. Med tanke på kvalitén på Oppigårds öl är detta något som många ofta poängterar och pratar om. Troligen också därför som många av bryggeriets öl har blivit husöl hos många konsumenter. ”Man får alltid bra öl från Oppigårds, och till ett fantastiskt pris”, som en god vän sa till oss en gång.

Så tack Oppigårds! Både för Amarillo och Golden Ale men också för alla andra fantastiska öl som ni tillverkar och som ger avtryck i den svenska ölkulturen.

--------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).

89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga upp noveller då och då. Skriv gärna och säg vad ni tycker. Denna

Comments


bottom of page