top of page
Sök
  • Skribentens bildPeter M. Eronson

Peter Eronsons & Double Bastards julkalender - Lucka 15-17


Lucka nr 15: Källefall Pale Ale

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned. ---- Källefall Pale Ale - här har vi den definitiva starten av den svenska hantverksbryggarrörelsen och vad som kom att definiera den. Visst fanns tex ett mindre bryggeri tidigare, Sofiero, men vi väljer att inte räkna med Sofiero då de fokuserade på samma typ av ljusa lager med medelstor beska som de stora bryggerierna, Sofiero hade således inte någon större inverkan på det som skulle komma.

Källefall i Tidaholm var Sveriges första moderna bryggeri som fokuserade på ales och Källefall Pale Ale var bryggeriets stolthet. Bryggeriet startades i mars 1993 av Jeff Boork och Anders Thunström. De kontraktsbryggde inledningsvis två öl på Sofiero: Källefall Pale ale samt Källefall Brown ale efter recept gjorda av Håkan Lundgren (apropå Lundgren - minns ni lucka 1?) och bryggeriet kom igång i egna lokaler 1994.

I de nya lokalerna anställdes den person som kom att bli den viktigaste bryggaren i den moderna svenska ölrevolutionen: Patrick Holmqvist. Hans roll är central då han efter Källefall gick vidare för att 1996 hjälpa till med uppstarten av Ahlafors Bryggeri och sedan till Nils Oscar 1997.

Patrick berättar själv: ”1993, om jag minns rätt, var jag på studieresa till Hjo Svagdricksbryggeri som var ett pris i hembryggar-SM. Jeff Boork i Tidaholm var då mån om att vi också skulle komma till honom. Han tog oss på rundtur och berättade om sina planer på ett litet bryggeri. Jag blev sedan kontaktad av Jeff under julhelgen 1993 och då erbjuden bryggmästarplatsen på Källefalls bryggeri. På nyårsdagen 1994 ringde jag och tackade ja. Så snart det egna bryggeriet var i drift så gjorde jag nya, i mitt tycke naturligtvis, bättre recept på Källefall Pale ale samt Källefall Brown ale, men namnen på ölen behölls. Jag är fortfarande stolt över recepten från den tiden. Ett par av dem har vi faktiskt bryggt i pilotbryggeriet på Nils Oscar av trivselskäl, som personalvård”.

I den här tidiga fasen av svenska hantverksbryggerier fanns det inte så mycket kunskap att inhämta från andra bryggerier eller från internet och man fick lära sig den hårda vägen. Patrick beskriver detta: ”Vi brottades med en del problem. Kylanläggningen var rejält underdimensionerad, tappningsmaskinen var riktigt sliten, och av uråldrigt snitt. Ölet var inte särskilt stabilt och varför det är olämpligt med öppna jäskar i ett bryggeri med allt i samma rum, och dessutom läckande tak torde vara uppenbart. Ölet var jättegott, men inte särskilt länge och då är det svårt med rikstäckande distribution”.

Bryggeriet var igång några år men gick till slut i konkurs, Patrick berättar: ”Källefall gick spikrakt uppåt, men hade en del strukturella problem som påverkade kvaliteten. Problemen åtgärdades efterhand, men den nedåtgående spiralen hade redan inletts och Källefalls bryggeri gick i konkurs 1999 om jag kommer ihåg rätt. Jag brukade tycka att ölet var gott när jag drack det mot slutet. Andra bryggerivågen hade redan kommit och då kunde kanske inte Källefall göra sig gällande i flödet längre”.

Det kanske inte är så många av dagens ölkonsumenter som hade en chans att prova Källefall Pale Ale. Men vi skänker ändå en nostalgisk tacksamhetstanke till starten av den moderna svenska hantverksbryggarvågen. Skål och tack till Källefall Pale Ale! ---- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).



Lucka nr 16: Omnipollo Nebuchadnezzar

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned.


Detta är Omnipollos andra öl i serien och denna gång har vi valt att lägga fokus på Nebuchadnezzar. Ölet kom 2012 och är ett av Omnipollos tidiga och största öl och därmed ett av företagets flaggskepp. Detta syns på betygsättarsajterna där det är företagets mest betygsatta öl. Det är också en av Sveriges tidiga dubbel-ipor som blev riktigt stor på Systembolaget och som har hållit sig kvar sedan dess. Företagets grundare Henok Fentie beskriver detta: ”’Neb’ var lite av en dröm för mig som hembryggare. Att få ta ett extremt recept och göra det i stor skala. Att sedan vinna mässans bästa öl på Stockholm beer and whisky festival bland 2000 tävlande öl var helt overkligt. Ölet fick vingar och vi har sålt ca 25 000 flaskor i månaden i flera år. Få hantverksöl når framgång både på kort och lång sikt och det är något som vi som hantverksevangelister strävar efter varje gång vi gör ett nytt öl. Att skapa en klassiker.”

När ölet kom var det många som blev hänförda av den rena och kraftiga humlekaraktären. Nebuchadnezzar satte riktlinjerna för en ny typ av dubbel-ipa i Sverige då det var ett av de första ölen i sin stil som inte hade den tydliga maltiga karamellighet som var vanlig bland svenska dubbel-ipor i början av 2010-talet. Fokus var enbart på humlen (Centennial, Columbus, Simcoe) och maltprofilen var tydligt tillbakalutad. Denna stil blev en inspirationskälla för många svenska dubbel-ipor som skulle komma efter 2012. När Henok och Karl släppte sin hembryggarbok 2013 publicerade de receptet för Nebuchadnezzar vilket gjorde att ölet även blev en inspirationskälla för svenska hembryggare som ville klona ölet.

Eftersom Omnipollo är ett fantombryggeri kontraktsbrygger de sitt öl på många bryggerier runt om i världen. Nebuchadnezzar bryggs av De Proef som är ett välrenommerat kontraktsbryggeri i Belgien. En annan viktig del i Omnipollos framgång är deras fokus på ölets unika visuella identitet och just Nebuchadnezzar är ett av deras mest kända verk med sin svartvita flagga.

--------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).




Lucka nr 17: Oceanbryggeriets Göteborgsporter

Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var va-rit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned. ---------

Nu är det bara en vecka till julafton och då är det dags för ölet som väckte liv i den sovande porterstaden på västkusten – Oceanbryggeriets Göteborgsporter. Ölstilen porter har länge varit förknippat med Göteborg, inte minst för den så kända Carnegie Porter. Men även om detta öl började bryggas i Göteborg har den inte bryggts där sedan mitten av 1970-talet. Så när Oceanbryggeriet lanserade sin porter 2007 var den ett mycket välkommet tillskott bland porterälskare. Även om Dugges var ett par år före med Poseidon Porter och Bältesspännaren Porter så var det Ocenbryggeriets porter som fick störst genomslag och som varit mest uthållig. Thomas Bingebo, bryggare och grundare av Oceanbryggeriet berättar mer om deras porter:

”Den började som Ocean Porter och var då 5,6 %. Receptet 2007 byggde på ett recept jag skrev på Messrs Maguire Brewpub i Dublin 2003. Om jag minns rätt så hette den då Gothenburg Porter. Det var också det sista receptet jag skrev där och en av de sista bryggningarna jag gjorde innan jag flyttade tillbaka till Sverige och började på Jämtlands Bryggeri. Andra bryggningen på Ocean den 10 september 2007 var portern. Anledningen till att jag började brygga den var framförallt historien - ett göteborgsbryggeri måste ha en bra porter. Det var en nischprodukt då vi började och är det även idag. Det går inte, som förr, att starta ett "porterbryggeri” i dag. Vi drog ner alkoholhalten till 5 % och bytte namn till Göteborgsporter omkring 2012. Namnbytet var mest för att förankra ölet till Göteborg som av de tre kända porterstäderna i Europa – Göteborg, London och Dublin.”

Göteborgsporter har alltid haft en stor roll bland öldrickare och bryggare i Göteborg. Även bland hembryggare har den haft en betydande roll. Den anordnades även en tävling 2011 där Oceanbryggeriet la ut receptet och hembryggare fick sedan försöka efterlikna och klona ölet. En tillställning som var mycket uppskattad.

Även om en vanlig klassisk porter inte är en ölstil som är i ropet i dag, eller ens de senaste 10 åren, så har Oceanbryggeriet fortsatt att tillverka sin tolkning. Kanske är det också därför som Göteborgsportern har blivit en sådan klassiker och blivit ett av de öl som förknippas mest med bryggeriet. Möjligtvis skulle vi kunna flika in Oceanbryggeriets Arbetarporter (en starkare porter på 9 %) som också har satt ett tydligt avtryck i porterstaden.

Otto Lundell, Göteborgs porterprofil och medlem i Porters Drinkers Association (PDA) berättar mer om porterns och Göteborgsporterns storhet: ”När de svenska mikrobryggerierna började ploppa upp under nittiotalets slut kom det en och annan porter. Det tog nästan tio år innan vågen nådde Göteborg, den gamla porterhuvudstaden. Dugges gjorde några försök men den som på allvar återupprättade stadens traditioner var Oceanbryggeriet med sin Göteborgsporter. Den har bryggts kontinuerligt sen 2007, mig veterligen endast överträffat av Nynäshamns Smörpundet porter och Sotholmen stout. Jämtlands, Nils Oscar och Slottskällans var alla med, men inte lika uthålligt. Dessutom är det den som smakmässigt är klart mest Göteborgsk.”

Så tack Oceanbryggeriet för ni bryggde denna porter när satte igång och framförallt för att ni fortsatte brygga den. Den är och kommer förbli en klassiker.

--------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).

107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga upp noveller då och då. Skriv gärna och säg vad ni tycker. Denna

bottom of page