top of page
Sök
  • Skribentens bildPeter M. Eronson

Peter Eronsons & Double Bastards julkalender - Lucka 18


Lucka nr 18: Närke Örebro Bitter Peter Eronson & Double Bastard har tillsammans tagit fram en lista på de 24 öl som var varit de viktigaste och mest inflytelserika ölen i den moderna svenska ölrevolutionen. Se definition och avgränsning längst ned. --------- Berith och Håge från Närkes Kulturbryggeri i Örebro är profiler i Öl-Sverige. Innan de startade sitt bryggeri 2003 jobbade de ideellt för Svenska Ölfrämjandet och har på olika sätt kämpat för en bättre ölkultur i vårt land. De är kända för att ha en rebellisk och allt annat än pengadriven syn på sin verksamhet. Idag lyfter vi fram ett av deras mest kända och mest säljande öl, Närke Örebro Bitter.


Närke Örebro Bitter är ett av två? (Bedarö Bitter är väl den andra) svenska öl med beteckningen bitter som lyckats sälja och bli populär. Detta trots att ölstilen aldrig direkt varit trendig eller storsäljande i Sverige. Bitter är lite knepig på grund av att den inte är så vansinnigt bitter eller besk utan snarare maltig och karamellig. Visst låter det förvirrande men allt beror egentligen på att när britterna förr i tiden gjorde öl som var lite beskare än den vanliga mild eller brown ale kallades den helt enkelt för bitter.


Örebro Bitter är en extra special bitter (ESB) och en av Närke Kulturbryggeris storsäljare. När ölet kom runt 2004 marknadsfördes det framgångsrikt med texten ”Du blir vad du dricker – Örebro Bitter”. Ölet blev en stor succé och har med åren fått många lojala fans. I dag skulle man till och med kunna säga att det blivit ett kultöl. När det släpptes ett mindre parti av ölet på systembo-laget för första gången 2015 (!), alltså över tio år efter att det lanserades, sålde det slut direkt. Det var också detta som gjorde att Närke Kulturbryggeris öl var så eftertraktade, att de inte fanns att köpa i butiker utan att man fick leta upp dem på krogen eller helt enkelt hoppas att de fanns dit man gick. För på den tiden gick det faktiskt inte att hitta på nätet vilka öl som fanns var.

Örebro Bitter är med andra ord ett av få öl som byggde upp sin skara fanns enbart genom att finnas på krogen. Bara det gör den till en klassiker.

--------- Avgränsning & Definition: Listan visar de 24 öl som kan räknas som moderna svenska klassiker. För att uppnå detta ska ölet ha varit först, banbrytande eller influerat professionella bryggare, hembryggare eller ölintresserade i sådan utsträckning att de påverkat trender, utveckling och vad som bryggs och dricks i vårt land. Det är INTE en lista över våra favoritöl, de högst rankade ölen eller de öl som säljer mest. Alla öl finns inte ens i produktion längre. Max två öl från varje bryggeri får vara med, även fantombryggerier med produktion utomlands får vara med. Tidsperioden är från mitten av 90-talet fram till 2016 (ett öl måste ”prestera” minst ett par år för att kunna kvala in på listan).

151 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga upp noveller då och då. Skriv gärna och säg vad ni tycker. Denna

Comments


bottom of page