top of page
Sök
  • Skribentens bildPeter M. Eronson

Ryssby BryggeriRyssby är en ort på cirka 800 invånare utanför Ljungby i Småland. I början av det här året startade ett bryggeri upp i orten vid namn Ryssby Bryggeri. Själv har jag släktningar i byn så jag var inte sen med att ta mig dit och provsmaka några av deras sorter som nästan med en gång fanns på min frus svågers restaurang Ryssby Hotell.


Bryggeriets första öl ut var en APA som var riktigt fruktig och fin och inte heller så besk som många APA:or kan vara. Väldigt ren i sin karaktär och en av de bättre APA jag druckit från ett svenskt bryggeri. Nästa öl ut blev en red ale och till min glädje så var det en red ale av det mer maltiga slaget så här finns det en hel del knäck och karamell. En ölstil som verkligen fyller ett tomrum på den svenska marknaden. Både American Pale Ale och Red ale finns att köpa på Systembolaget, men bara i Ljungby.


Ett annat öl som de tillverkat är Stensjön Stout vars namn kommer från sjön som är belägen i orten. Detta är en imperial stout och en mycket bra sådan. I dag finns det alldeles för många imperial stout med diverse smaksättning eller som har lagrats på fat eller blivit smaksatta med ekflisor eller ekkuber. Men denna är utan smaksättning och som smakar som en imperial stout ska smaka enligt mig. Fina rostade toner som drar åt kaffe och lite choklad. Humle har en tydlig närvaro vilket också gör att den inte upplevs söt utan snarare trevlig och behaglig beska.


Överlag så är jag väldigt positivt överraskad till de öl jag provat från det här bryggeriet än så länge. Kvalitén är väldigt hög och jämn för ett såpass nystartat bryggeri. Det ryktas även om att det är ett julöl på gång som jag verkligen ser fram emot. Håll utkik!

Om du är sugen på att prova mer från Ryssby Bryggeri och bor i närheten av Ryssby, t ex i Ljungby eller Växjö så kommer de hålla en ölprovning på Ryssby hotell den 2 november kl 18. Kolla på Ryssby Bryggeris Facebooksida för mer information.

397 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Svansen - En novell

Då var det dags att lägga en novell här på hemsidan. Det är något som jag funderat på att göra ett tag. Tanken är att jag kommer lägga upp noveller då och då. Skriv gärna och säg vad ni tycker. Denna

Comments


bottom of page